کد مطلب:548 شنبه 1 فروردين 1394 آمار بازدید:251

مسائل متفرقه خمس
س 1031: من در سال 1341 شمسی از امام خمینی «قدس سره» تقلید نموده و حقوق شرعی خود را طبق فتاوای ایشان به او می پرداختم. در سال 1346 امام «قدس سره» در ضمن پاسخ به سؤالی درباره حقوق شرعی و مالیات، فرمودند كه حقوق شرعی همان خمس و زكات است، ولی مالیات جزء حقوق شرعی نیست. در حال حاضر كه در دوران جمهوری اسلامی به سر می بریم، خواهشمندیم وظیفه ما را نسبت به حقوق شرعی مالی و مالیات بیان فرمائید.





مالیاتی كه حكومت جمهوری اسلامی بر اساس قوانین و مقررات وضع می كند، هر چند پرداخت آن بر كسانی كه قانون شامل آنان می شود، واجب است، و مالیاتِ پرداختی هر سال از مؤونه همان سال محسوب است، ولی از سهمین مباركین محسوب نمی شود، بلكه بر آنان دادن خمس درآمد سالانه شان در زائد بر مؤونه سال به طور مستقل، واجب است.





س 1032: آیا تبدیل حقوق شرعی به ارزی كه دارای قیمت ثابت است، با توجه به عدم ثبات قیمت برابری پولهای دیگر، از نظر شرعی جایز است یا خیر؟





این كار برای شخصی كه حقوق شرعی بر ذمّه دارد، جایز است، ولی باید هنگام پرداختِ حقوقِ واجبِ شرعی خود، آن را به قیمت روزِ پرداخت محاسبه كند، ولی كسی كه از طرف ولیّ امر در گرفتن حقوق شرعی وكیل است و به او اعتماد شده، نمی تواند آنچه را دریافت كرده، به پول دیگری تبدیل كند، مگر آنكه در این كار مجاز باشد، و تغییر قیمت مجوّز شرعی تبدیل آن نیست.





س 1033: در یك مؤسسه فرهنگی برای تأمین نیازهای مالی آن در آینده، واحدی تجاری تشكیل شده كه سرمایه آن از حقوق شرعی است، آیا پرداخت خمس درآمد آن واجب است؟ آیا مصرف خمس آن به نفع مؤسسه جایز است؟





تجارت با حقوق شرعی كه واجب است به مصرف موارد مقرره شرعیه آن برسد و خودداری از مصرف آن، هر چند به قصد استفاده از منافع آن در یك مؤسسه فرهنگی باشد، بدون اجازه ولیّ امر خمس اشكال دارد، و در صورتی كه با آن تجارت شود، سود حاصله تابع سرمایه است كه باید در همان موارد مصرف سرمایه صرف شود و خمس ندارد. بله، تجارت با هدایایی كه به مؤسسه داده می شود، اشكال ندارد، و سود و درآمد آن در صورتی كه سرمایه ملك مؤسسه باشد، خمس ندارد.





س 1034: اگر در چیزی شك داشته باشیم كه خمس آن را داده ایم یا خیر، ولی ظنّ غالب به پرداخت خمس آن باشد، وظیفه ما چیست؟





اگر مشكوك از چیزهائی باشد كه خمس به آن تعلق گرفته است، تحصیل یقین به پرداختِ خمس آن واجب است.





س 1035: هفت سال پیش مقداری خمس بر من واجب شد، و آن را با مجتهد دستگردان كرده و قسمتی از آن را پرداختم، بقیه آن بر ذمّه ام باقی ماند و از آن تاریخ تاكنون نتوانسته ام مبلغ باقیمانده را بپردازم، تكلیف من چیست؟





مجرد عجز از پرداخت خمس، موجب فراغت ذمّه نمی شود، بلكه واجب است كه هر زمانی كه توانائیِ پرداختِ بدهی بابت خمس را داشتید، آن را هر چند به تدریج بپردازید.





س 1036: آیا مبلغی را كه به عنوان خمس مالی كه متعلق خمس نبوده، پرداختم، می توانم بابت خمس مالی كه فعلا بدهكارم، حساب كنم؟





اگر در مصارف شرعی آن مصرف شده، بابت ادای بدهی كنونی شما از خمس محسوب نمی شود.ولی اگر عین آن موجود باشد می توانید آن را مطالبه نمائید.





س 1037: آیا خمس و زكات بر كودكانی كه هنوز به سن تكلیف نرسیده اند، واجب می شود؟





زكات مال بر شخص غیربالغ واجب نیست، ولی اگر خمس به مال او تعلق بگیرد (مثل اینكه معدن یا حلال مخلوط به حرام باشد)، بر ولی شرعی او پرداخت آن واجب است، مگر خمسِ سودِ حاصل از تجارت با اموالِ او یا منافع كسبش كه پرداخت آن بر ولی واجب نیست، بلكه بنابراحتیاط در صورتیكه سود حاصله باقی بماند ادای خمس آن بر خود طفل بعد از رسیدن به سن تكلیف، واجب است.





س 1038: اگر شخصی مقداری از حقوق شرعی و سهم امام علیه السلام و چیزهائی را كه صرف آن در مصارف شرعیش باید با اجازه یكی از مراجع باشد، در یكی از مؤسسات دینی یا ساختمان مدرسه یا مسجد یا حسینیّه مصرف كند، آیا شرعا حق دارد آنچه را كه به عنوان ادای حقوق شرعی كه بر عهده او بوده، به مصرف رسانده، پس بگیرد و یا زمین آن را پس بگیرد و یا اقدام به فروش ساختمان آن مؤسسه نماید یا خیر؟





اگر اموال خود را طبق اجازه كسی كه واجب بود حقوق شرعی خود را به او تسلیم نماید، به نیتِ پرداختِ حقوقِ شرعی كه بر عهده داشت، برای تأسیس مدرسه و مانند آن به مصرف رسانده است، حق پس گرفتن و تصرف مالكانه در آن را ندارد.